Sütőtököt az arcodra! Sütőtökös-kecsketejes téli szappan

2012. november 15., csütörtökA béta-karotin, a bőrvédő A-vitamin előanyaga, narancssárga festékanyag, minden ilyen színű zöldségben és gyümölcsben jelen van, segít megelőzni az aknét, a rákos megbetegedést és a sárgafolt-elfajulást.
Egy csésze sült tökben 8,5 mg béta-karotin van, ami a napi szükséglet másfélszerese. Ennyi éppen elég a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, felhalmozódhat a szervezetben, ha vitaminkészítményeket szedsz, mindig ügyelj arra, hogy huzamosabb ideig ne vigyél be a kelleténél többet belőle. Hiányakor bőrszárazság, hámlás léphet fel, pattanások alakulhatnak ki.
Az A-vitamint tiszta formájában, melynek neve retinol, a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen nagyon erős ránctalanító hatása van.
A sütőtökben nemcsak A-vitamin, hanem C-vitamin is jócskán van, ami nemcsak a náthaszezon átvészelésekor jöhet jól, de a bőr fiatalon tartásában is segítségedre lehet. A C-vitamin antioxidánsként viselkedik, tehát leköti a káros szabadgyököket, de segít a kollagénépítésben is.
Káliumtartalmának jótékony hatása van a vizesedés, az izomgörcsök, valamint a magas vérnyomás ellen. De ezen kívül számos hasznos anyagot tartalmaz, mint például cinket, vasat, luteint (antioxidáns).
A sütőtöknek szinte minden részét fel lehet használni: nyers belsejét szépségmaszknak is alkalmazzák, de ehetők a száraz magjai, amelyek magnéziumban, vasban, K vitaminban gazdagok. És akkor még nem szóltunk a növényi szterinekről, amelyek egyes tanulmányok szerint csökkenthetik a rákos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
( http://www.netambulancia.hu/a+sutotok+aldasail;
http://www.eletforma.hu/eletmod/tokot_az_arcodra/ )

natúr, sütőtökös, birsalmás szappanok

Csodás illatúak, hideg őszi-téli reggeleken visszaidézik a békés, nyugodt időket.
Csukd be szemed, és álmodozz egy kicsit-érezd a selymes érintést, a finom lágy illatokat. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése