Csokis, selymes kecsketejes szappan

2012. október 31., szerda


A selyem évezredek óta fontos szerepet játszik az emberiség életében. Kr.e. 5000 évvel Si Ling Chi császár fedezte fel Kínában. Azóta a selyem, mint az elegancia, báj és könnyedség megtestesítője követi végig történelmünket. Viselése nyugtatja nem csak a bőrt, de viselőjének lelkét is.

A ruházati felhasználás mellett évezredek óta ismert a selyem nyugtató, gyógyító hatása hámsérülések, bőrbetegségek esetében. A belőle készült speciális ruhákat, ágyneműket olyan területeken is sikerrel alkalmazzák, mint az ekcéma, az allergiás bőrbetegség, égési sérülések, körömgombásodás kezelése.

A selyem bőrnyugtató és -tápláló hatása olyan jelentős fokú, hogy az éveken keresztül csak selyemből készült ruhát viselők bőre észrevehetően feszesebb, puhább és egészségesebb, mint az azonos korosztály más tagjaié. Ez a megfigyelés indította el a selyem-kozmetikumok fejlesztését.


A kozmetikai felhasználás elméleti hátterét aztán a modern kutatások is megerősítették. Kimutatták, hogy a selyem fehérjéi igen nagy hasonlóságot mutatnak az emberi bőr fehérjéihez. Ez a hasonlóság, valamint az, hogy a selyem saját súlyának akár 300-szorosát is képes vízből megkötni, ideális hidratáló, bőrápoló alapanyaggá tette a selymet.
(http://bolthely.hu/microsilk/oldal/egyeni&id=4afbe84c1ff0e_A_selyem_protein)

A tenyésztett selyemlepke hernyójának selymén kívül a textilipar egyes vadon élő lepkefajok hernyóinak gubószálait, az ún. vadselymet is felhasználja. Ez általában durvább és sötétebb színű a tenyésztett selyemhernyó selyménél.

A legnagyobb jelentősége a tussah selyemnek van (nevét Kína egy hasonló nevű körzetétől kapta, ahol a legnagyobb mennyiségben található). Hasonlóképpen dolgozzák fel, mint a selyemhernyó gubóját. Ez rendkívül tartós és rugalmas szál, bár jóval vastagabb, mint a selyemhernyóé.( Wikipedia)


A selyemszál  még feloldódás előtt



Elég sok idő, amíg  a selyem  feloldódik a lúgban.


A végeredmény 





A legérzékenyebb bőrnek is csodás érzés, lágyan sikló, kényeztető, csodás illattal


Van amit nem a szépségéért szeretünk- a kátrányos szappan

2012. október 23., kedd

Ichtyol: A szénhidrogének kéntartalmú származékai. Tirolban, Seefeld mellett bitumenes kőzet (olyan kőzet, mely a földből kiszivárgó, többé-kevésbé folyós, petroleum-, kátrány- v. aszfaltszerű anyaggal át van ivódva) található, mely őskori halak és más tengeri állatok maradványaiban bővelkedik. E kőzetet száraz ledesztillálásnak vetik alá, amidőn sárgásbarna, fluoreszkáló, átható kellemetlen szagú olajat, az ú. n. nyers ichtiol-olajat nyerik, mely 0. 87 körüli fajsúlyú és körülbelül 78 % szenet, 10-11 % hidrogént és ként és 1 % nitrogént tartalmaz. Hogy az ichti-ololajból az ichtyolt előállítsák- különféle kémiai boszorkánykodást végeznek ( ezt most én tettem hozzá, mert nem sokat értettem belőle, lévén tiszta kémia, meg nem kell nekünk olyan sok tudomány) . Az így előállított ichtiol-szulfosav sötét-barna extraktumhoz hasonló tömeg. Vízben könnyen oldódik, oldata gyengén savanyú kémhatású, tömény sóoldatban azonban oldhatatlan. E sav sói azok, amelyeket gyógyszerül használnak; Sötétbarna, átható szagú és ízű, szirupsűrűségű folyadék; e készítményt röviden ichtiolnak (ichthyol) is nevezik. Az Ichtyolt antiszeptikus és keratolitikus ( hámoldó ) hatásánál fogva, különösen bőrbántalmaknál, gyógyszerül használják.
( http://www.netlexikon.hu/yrk/Erinv/81942 )
A Mihály -napi vásárban voltunk, és kb. minden 4. vásárló "fekete" szappant keresett, ami persze éppen nem volt. Csináltam már kátrányos szappant, de nem gondoltam, hogy nagy sikere lesz, mert hát valljuk be őszintén, irtó büdös benne a kátrány, bár sokan nem problémáznak rajta.
Mindenesetre most is bebizonyosodott a reklámok óriási hatalma, mert ahogy kiderült, valamelyik tv csatornán méltatták a kátrányos szappan csodálatos voltát.
Ettől függetlenül a gyógyászati kátrány, vagy más néven ichtyol, valóban kiváló a gyulladt, rosacea-s és ekcémás bőr esetén, és a gyulladt, erősen pattanásos arccal is csodákat tesz. Szóval készítettem, és remélem sikere lesz.
Ichtyol-gyógyászati kátrány
Gyógyszertári kiszerelés


Egy kicsit próbáltam szépíteni rajta, de azt hiszem itt a (belcsíny)   a lényeg.

Azt hiszem összekevertem a dolgokat. szóval nem a külcsín, hanem a belbecs.
Ráadásul csíny-hát az valami egészen más.-bocs minden magyarul jól beszélő embertől.

Összetevők:  olíva-,  kókusz-,  pálma-, dió-, kukoricacsíra olaj, sheavaj, ichtyol, kecsketej

Olívaolajos szappan - felvágva

2012. október 20., szombat




Szép, tömör anyagú szappan, krémes hatású, gyönyörű vanília sárga.
Egy kicsit tovább kell érnie, a sok olívaolaj tartalma miatt.

Holt-tengeri iszap- a kedvenc

2012. október 19., péntek

Újra készült Holt-tengeri iszappal dúsított szappan.
"Soaperstar" oldalán lehet látni azt a technikát, amivel ez a szappan is készült. Nagyon egyszerű egyébként.


Óvatosan rétegeket öntünk különböző színekből, majd  miután a forma megtelt, kanállal óvatosan összeforgatjuk. Igazán nem nehéz, és a végeredmény mégis látványos.

Egy érdekes beszámoló:

"A Holt - tenger a Föld legmélyebben fekvő felszíni képződménye, tenger szintje 340 m - rel van a Földközi - tenger szintje alatt, vize tömény sóoldat. A víz átlagos összetétele a következő:

Anionok: Klorid 97,6%, Bromid: 2,4%, Kationok: Nátrium: 37%, Magnézium: 40,3%, Kalcium: 15,6%, Kálium: 7,1%. A víz összes sótartalma 270 g/kg.

A Holt - tenger fövenyét só kristályok alkotják, különösen a kisebb déli medencében, ahol a sót elkerített medencékben szárazra párolják. Az északi mélyvizű ( 300 m) medencét a déli, sekély ( 4 m) medencétől ma már csak egy szűk mesterséges csatorna választja el. A Holt - tengert a Jordán folyó táplálja, kifolyása nincs, a teljes befolyó vízmennyiség ( a tenger fenekén van néhány forrás, és a parton is vannak kisebb édesvizű források) elpárolog. A Jordán folyó által szállított élőlények a tömény sós víztől elpusztulnak, csak néhány igénytelen baktériumfaj marad életben, ebben a vízben.

A felszíni légnyomás, páratartalom a mély fekvés miatt magas. Az igen erős napsugárzást ez a légréteg megszűri, és csak a kevésbé ártalmas UV-A sugárzás éri el a felszínt. A szerző első Holt - tengeri napján pecsenye pirosra sült (mint majdnem mindenki), de ez a napégés nem volt fájdalmas, és másnapra szépen bebarnult.

A Holt - tenger a psoriasisos (pikkelysömör) betegek Mekkája. A betegek szinte mindegyike átmenetileg gyógyulva távozik a helyszínről egy kb. kéthetes kúra után.

Mitől gyógyulnak itt a betegek?
  • A tömény, olajos érzetű víz leoldja a bőrről a pikkelyeket, egyben összehúzó hatása révén begyógyítja a hámsérüléseket.
  • Az itt feltörő kátrányos iszapból készített pakolás, szintén gyógyító hatású.
  • A bibliai környezet lelkileg megnyugtató hatású, segíti a kikapcsolódást, szép a táj és különleges. Nagy élmény a vízen való lebegés, itt ugyanis elsüllyedni nem lehet. Azért vigyázni kell a vízre csak háton fekve, vagy guggolva lehet menni, mert a szembe, szájba kerülő tömény sóoldat maró hatású.
  • A távozó gyógyult betegek látványa, serkenti a gyógyulást.
  • A tó vize felett jelentős a belélegezhető KBr és Szelén tartalom is."
( forrás: http://www.qsl.net/hg5acx/deadsea.htm )
A legmélyebb szárazföldi pontot jelölő tábla


Visszatérve a szappanhoz. Egy nagyon kedves ismerősömtől- talán mondhatom, hogy barátnőmtől- kaptam egy üveg hidegen sajtolt dióolajat, úgyhogy most ez is került a szappanba.

Dióolaj

"Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású. A dióolaj a durva, száraz, napégett bőrt lágyítja. A ráncosodás megelőzésére is használható. Jó az ekcémás bőrre is, csökkenti a korpásodást.

Egy francia szakvélemény szerint a dióolaj ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti.

Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.

A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van. A dióolajjal készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés megelőzése vagy kezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok, napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák.

Kézenfekvő a tanulság: Csak olyan kozmetikai készítményt szabad vásárolnunk, amiben 10-15 % dióolaj is van.

Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is, tisztán, magát az olajat, ha nincs dióolajtartalmú szemránckrémünk.

És mikor masszírozhatunk dióolajjal? Ha páciensünk bőre sebes. Vagy ha egyéb bőrproblémái vannak. Vagy ha száraz, normál vagy zsíros bőre van. Mert mindre jó.

Égésre, továbbá nehezen gyógyuló sebekre az orosz népi gyógyászat használ dióolajat. Gyulladásokra, például középfül-gyulladásra is.

Bőrkiütések elmulasztására a török népi gyógyászatban is használtak dióolajat. Erdélyben pedig a dióbélből forró vasalóval kinyomott dióolajat bőrgombásodás ellen kenték a bőrre. Hajhullás esetén pedig a fejbőrbe dörzsölték."
http://www.dioskonyv.byethost3.com/22-04/1.htm )

Összetevők: olíva-,  kókusz-,  pálma-, dió-, kukoricacsíra olaj, sheavaj, Holt-tengeri iszap, kecsketej

Gondolkodjunk!! - avagy a hülyeség ragályos?

2012. október 17., szerda

Hála az internetnek, remekül hozzá lehet jutni olyan információkhoz, amik egyébként sok órai kutatás, könyvtár, stb.. után lenne megtalálható.
Ám a nagy baj az, hogy miután szépen, lassan, teljesen leszokatnak minket a gondolkodásról, mindenféle hülyeséget elhiszünk, ha nyomtatásban látjuk.
Jó lenne elgondolkodni, csupán józan paraszti ésszel, és csak a hiteles információkat elhinni.
Vannak ugye lexikonok, szakértői oldalak, stb..
Ez az egyik oldal. A másik, hogy mennyire érzi valaki azt, hogy tisztességesen, becsületesen, a hazugságokat mellőzve szeretne ténykedni, szerepelni, alkotni. Vagy túl naiv vagyok?!

Véletlenül futottam bele például a következőbe:

A szappanok nem tartalmaznak szintetikus adalékot, állati zsírokat, mesterséges tartósítószert és színezéket. Készítésükhöz,nagy gondossággal válogatott, biogazdaságból származó ellenőrzött minőségű, kizárólag mechanikus eljárással előállított, természetes növényi olajakat, pl. olíva-, kókusz-, napraforgó-, ricinus-, makadámia-, argán-, és aloe verát, virágszirmokat, mézet, méhviaszt valamint tojássárgáját-, sört-, vagy éppen házi joghurtot használok. A recepteket Én állítom össze különböző igények szerint. A szappanokat száz százalékos illóolajokkal illatosítom. A szappanok színét a növényi színanyagok adják.( pl: szénpor-, annatto por-, spirulina por-, kakaópor-, stb) A szappanok tökéletes minőségét, a kiváló alapanyagok biztosítják. PH semleges, megóvja bőrünk savköpenyét.

Nos igazán nem célom senki lejáratása, ( amit mondjuk megtesz maga is ezzel a szöveggel),
de pl. 500ml bio olívaolaj 1800 Ft. Ha ilyenből akarna szappant csinálni, nem tudom milyen árat kellene érte elkérni?
A többivel nincs is baj, csak amikor elérünk a pH semlegeshez. Mi van?? PH semleges kézműves szappan???  Miért kell hülyíteni a népet? Kíváncsi lennék, egyszer is megmérte-e valóban annak a bizonyos pH semleges szappannak a pH értékét? Biztos vagyok benne, hogy nem.
Igen van pH semleges szappan, ilyen, pl a Dove is , amit úgy érnek el, hogy tele rakják mindenféle FÍNOM kemikáliával. Fő a pH semlegesség, mert ezzel már kellőképpen beetették a vásárlókat.
Egyébként a bőr pH értékét kár annyira misztifikálni, ha nem roncsoljuk mindenféle mesterséges vegyi szörnyűséggel, akkor a szappanozás után szépen megtisztul és nagyon hamar visszaáll a neki megfelelő értékre.  Higgyünk már a természetben! Jól ki van az találva, ha nem tesszük tönkre, akkor köszöni szépen jól van.

Ugyanott:  Isteni magnólia illóolajjal illatosítottam.

Ha valaki venné a fáradságot, hogy utána nézzen az isteni magnólia illatnak ( amit valóban illóolajnak definiál a forgalmazó) láthatná, hogy a következő utasítás adják a használatához:
Felhasználható aromalámpához, levegő illatosításához, autó illatosítására.  Ára : 270 Ft./ 10ml
Szóval nem tanácsos a bőrünkre kenni, - merthogy szintetikus és MESTERSÉGES!

Ezekhez kapcsolódóan, igazán érdekes és egyben szomorú észrevételek vannak a következő oldalon:
http://mo.blogter.hu/193370/_tevhitek_porhintes_avagy_mi_a_szepsegipar_celja

Szóval amit ki akartam hozni az egészből: próbáljuk megkeresni a hiteles embereket, a hiteles termékeket, legyen az lekvár, kolbász vagy szappan. Merjünk gondolkodni, nézzünk utána, kérdezzünk.
Ne hagyjuk, hogy a személytelenség és a lelketlenség bedaráljon minket.

Csak egyszerűen

2012. október 14., vasárnap

Mostanában érthető okok miatt nem volt kedvem semmilyen szappanhoz, aztán csak erőt vettem magamon.
Mindenesetre szimpla egyszerű szappant csináltam, 85 % olíva, 15 % kókusz, csak hogy legyen egy kis habzása is.

szappan öntőforma fából s.k.
remek szilikonos sütőpapírral bélelve

a tej egy kissé felmelegedett, így lett ilyen szép sárga a szappan ( erre mondják, hogy a hibából erényt kovácsolunk)

egy kis minta az unalom elkerülése érdekében


Egyébként sokan vagyunk akik a SoapCalc-ot használjuk, ami valóban remek segítség, de néhány esetben fenntartással kell fogadni az eredményeket. Például a tiszta olíva szappan , illetve a kókuszolaj mentes szappan esetén teljesen hamis értékek jönnek ki, már ami a keménységet illeti. Például ez a szappan is, amit most csináltam, remek, kemény, nagyon jó állagú, pedig az említett program alapján talán meg sem keményedne. Felvágás holnap, képekkel.

In Memoriam Brúnó kutya

2012. október 12., péntek

2003.04.30-2012.10.09