Csokis, selymes kecsketejes szappan

2012. október 31., szerda


A selyem évezredek óta fontos szerepet játszik az emberiség életében. Kr.e. 5000 évvel Si Ling Chi császár fedezte fel Kínában. Azóta a selyem, mint az elegancia, báj és könnyedség megtestesítője követi végig történelmünket. Viselése nyugtatja nem csak a bőrt, de viselőjének lelkét is.

A ruházati felhasználás mellett évezredek óta ismert a selyem nyugtató, gyógyító hatása hámsérülések, bőrbetegségek esetében. A belőle készült speciális ruhákat, ágyneműket olyan területeken is sikerrel alkalmazzák, mint az ekcéma, az allergiás bőrbetegség, égési sérülések, körömgombásodás kezelése.

A selyem bőrnyugtató és -tápláló hatása olyan jelentős fokú, hogy az éveken keresztül csak selyemből készült ruhát viselők bőre észrevehetően feszesebb, puhább és egészségesebb, mint az azonos korosztály más tagjaié. Ez a megfigyelés indította el a selyem-kozmetikumok fejlesztését.


A kozmetikai felhasználás elméleti hátterét aztán a modern kutatások is megerősítették. Kimutatták, hogy a selyem fehérjéi igen nagy hasonlóságot mutatnak az emberi bőr fehérjéihez. Ez a hasonlóság, valamint az, hogy a selyem saját súlyának akár 300-szorosát is képes vízből megkötni, ideális hidratáló, bőrápoló alapanyaggá tette a selymet.
(http://bolthely.hu/microsilk/oldal/egyeni&id=4afbe84c1ff0e_A_selyem_protein)

A tenyésztett selyemlepke hernyójának selymén kívül a textilipar egyes vadon élő lepkefajok hernyóinak gubószálait, az ún. vadselymet is felhasználja. Ez általában durvább és sötétebb színű a tenyésztett selyemhernyó selyménél.

A legnagyobb jelentősége a tussah selyemnek van (nevét Kína egy hasonló nevű körzetétől kapta, ahol a legnagyobb mennyiségben található). Hasonlóképpen dolgozzák fel, mint a selyemhernyó gubóját. Ez rendkívül tartós és rugalmas szál, bár jóval vastagabb, mint a selyemhernyóé.( Wikipedia)


A selyemszál  még feloldódás előtt



Elég sok idő, amíg  a selyem  feloldódik a lúgban.


A végeredmény 





A legérzékenyebb bőrnek is csodás érzés, lágyan sikló, kényeztető, csodás illattal


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése