Aleppo szappan _ a kihívás

2013. március 31., vasárnap

Aleppo, Közel-Kelet határán fekvő város Szíriában, utcái a Földközi tengerre nyílnak. Aleppo gyönyörű történelmi város, melynek egyik büszkesége a tradicionális szappangyártás. Az Aleppo szappan készítése és összetétele egyedülálló a világon. Az Aleppo szappan volt az első kemény szappan és minden szappan elődje.
A szappangyártás napjainkban sem változott sokat Aleppoban. A szappanfőző mesterek tudása nemzedékről nemzedékre száll, már a 8. század óta. A termelési módszerek megváltozása és adalékanyagok használata nem jellemző Aleppora, ahol a tradicók követése különös érték. Hitelességét a több ezer évre visszanyúló szappanfőzési technika adja. Az Aleppo szappan 100%-ban természetes. Mentes minden mesterséges és állati eredetű anyagtól.
(forrás:http://okokucko.hu/termek/sziriai_100_szinszappan.html)Hatalmas földbe süllyesztett kádakban  forralják együtt az olívaolajat, a lúgot és a vizet, alulról rakott tüzön.
A forralás kb. három napid tart, majd a sűrűvé vált masszába babérolajat adnak, és a kész szappanmasszát egy hatalmas, földre terített viaszpapírra borítják. A munkások a lábukra szíjazott falappal próbálják egyenletesre simítani a szappant, persze majd csak akkor, amikor eléggé megszilárdult, hogy rá lehessen lépni Egy napi száradás után egy gereblyeszerű éles eszközzel vágják fel, elég érdekesen. Az egyik munkás rááll az eszközre, a másik pedig egy kötéllel húzza végig a szappanmasszán.
Miután eléggé megkeményedett, felszedik, és levegős gúlákba rakják, átlag fél- egy évig szárítják. Ez alatt a zöld színű szappan külseje okkersárgára fakul, belseje továbbra is gyönyörű zöld.

Ez a történet azért is érdekes, mert ez az előállítás nem igazán laborkörülmények között történik, mégis egy csodálatos szappant gyártanak így.

A szappan csodás bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, lehet használni samponnak, borotválkozásra.
Elősegíti a sebgyógyulást,  hatékony rovarcsípések ellen , hatékony a különböző bőr ártalmak ellen , mint például az allergia,   dermatitis, ekcéma, pikkelysömör, bakteriális dermatitis, akne, herpesz , rosacea, továbbá segít megelőzni a hajhullást.
A babérolaj (Laurus nobilis) hatékony tisztítószer, antibiotikus, gombaellenes hatású. Nemrégiben azonosítottak , hogy gátolja az emberi melanoma kialakulását. (bőrrák) ( Wikipedia)

Ha az ember megszállott akkor mindig új és új dolgokat kell kipróbálnia, bármilyen akadályt is kell érte leküzdenie.
A fejembe vettem, hogy ilyen szappant nekem is csinálnom kell!!! Kell és kész!!
Az olíva olajjal ugye nincs baj, azt bármelyik boltban meg lehet venni.
Na de a babérolaj?! Honnan??? Én ugye nem az a fajta vagyok aki beéri azzal, hogy olyan mintha...
Szóval nem gondoltam, hogy az olajban áztatott babérlevelekre rá lehetne mondani, hogy babérolaj!
Kerestem- kutattam, találtam is jó néhány céget, akik foglalkoznak a gyártással, forgalmazással- Indiában, meg Törökországban-, és a minimálisan vásárolható mennyiség 100kg. És az ára, hát arról jobb nem is beszélni.
No, de a kitartás meghozta a gyümölcsét, épp mikor már a családtagjaim azon gondolkodtak, hogy beszereznek egy takaros kis kényszerzubbonyt, némi csipkével az elején.
Babérolaj!!! (Az árát azt jó lesz eltitkolni itthon)
A szappant pedig hamarosan bemutatom.

3 megjegyzés:

Donnie Bonnie írta...

Woow. És sikerült? Alakul a szappan? :)

Adrien Molnár írta...

Kedves Donnie Bonnie!

http://szappan4you.blogspot.hu/2013/06/elmaradas-baberolajos-szappan.html#.UtPW3NLuIv8
Ezen a linken olvashatod a "következményeket".
Nem túl nagy eredmény, úgyhogy még dolgozom rajta!

Üdv: Adrien

Borosici írta...

A párom a divatos H&S sampont használta, amikor megismertem...csodaszép fehér korpacsíkok lepték el a gallérját, amig össze nem bútortoztunk és aleppoi szappant nem kényszerítettem rá! Hiába nincs higiénia, a több száz éves tudás a legtermészetesebb!Azóta gyönyörű a haja!

Megjegyzés küldése