Homoktövis, búzafű, kecsketej

2013. február 26., kedd



A homoktövisről:

Gyógyászati felhasználás:
Belsőleg:
A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, használható meghűléses megbetegedéseknél. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer".
Az érelmeszesedés megelőzésében is szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa-linolénsavnak. A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, (linolénsav) szerepe a vér koleszterinszintjének szabályozásában van, az antioxidánsok pedig megakadályozzák az ártó koleszterin (LDL)- oxidációját
Rákbetegségek kiegészítő kezelésében is alkalmazható: csökkenti a sugár-, és kemoterápia mellékhatásait.
Fokozza az anyagcserét, ezt fogyókúra esetén használhatjuk ki.
Külsőleg:
A magolaj A és E-vitamin valamint és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, véd a káros UV-sugárzástól. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását, égésnél gyógyító és fájdalomcsillapító

(Forrás:http://www.valloagnes.hu/content/view/page:Homoktovis-Hippophae-rhamnoides/p:123-132-133)



A búzafűről:


"Tudták, hogy az I. világháború idején búzafűlével gyógyították az európai hadikórházakban a sebesült katonákat?

Mint minden háború az első világháború idején is rengeteg katona sérült és halt meg. Külön hadikórházak létesültek gyors ellátásukra, később rehabilitálásukra. Az európai hadikórházak, hogy gyors és eredmény érdekében alternatív megoldásokat is bevetettek. Természetesen később aztán a tapasztalatok alapján valóban felismerték az alternatív medicina igazi értékét. Ezután kezdték igazán megbecsülni és alkalmazni.

Az komplementer medicina egyik ágazata, a fitoterápia komoly szerepet játszott az akkori hadi gyógyászatban. A búzafűlével sok kísérletet végeztek. A leghatásosabbnak bizonyult a sebek kezelésében. Fekélyek, tályogok, gyulladások, nehezen gyógyuló sebek ellátásában nagy segítségére volt a szanitéceknek.

Magas antioxidáns-, vitamin- és klorofill tartalma által antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő- és gátló hatásai révén gyorsan gyógyultak tőle a betegek. Külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt hatásos volt. Erősen roboráló hatása révén még kondícionáló anyagként is előtérbe került a katonák étkeztetése során.

Már 1940 óta vannak anyagok arról, hogy a klorofill használatával csökkent az anaerob (oxigén mentes környezetben szaporodó) baktériumflóra növekedése, és gyorsult a sebgyógyulás, állatokban, emberekben egyaránt. 1940 és 1950 között számos (nem kontrollált) klinikai tanulmányt végeztek lassú sebgyógyulással járó esetekben: fekélybetegség, felfekvés és a felszíni klorofillin kezelés hatékonyabbnak bizonyult az akkoriban alkalmazott terápiáknál."

Szóval most is bebizonyosodott, hogy a természetes gyógymódok, a természetes anyagok mennyire jó hatásúak, és sokkal több rejtett gyógymódot találhatnánk, ha nem hitetnék el az emberekkel, hogy mindenre gyógyszert kell szedni.
Komolyan, mostanában úgy járnak az emberek a gyógyszertárba, mint a cukorka boltba, és úgy is válogatnak. Na de ez egy hosszabb téma lenne....
Visszatérve a szappanra, - habár én mindig belebonyolódok valamibe, ami elvisz mindenféle érdekes téma felé, aztán csaknem elfelejtem honnan is indultam-, szóval homoktövis őrlemény, homoktövis macerátum, búzafű őrlemény található a szappanban és természetesen 38% kecsketej.
A felhasznált olajok: kókusz-, olíva-, pálma-, mogyoró olaj, sheavaj.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése