Levendula!!!

2014. június 15., vasárnap


Van aki szereti, van aki nem tudja elviselni, de senkit sem hagy hidegen. Én például valami varázslatos hangulatba kerülök tőle, imádom, IMÁDOOOOM!!! Sajnos gyorsan elvirágzik :-(
A levendulás szappan egyébként is a kedvenceim egyike, bár sajnálatos módon az illóolaja kevésbé működik jól a szappanban, szóval jó sok kell belőle, és még így sem biztos az eredmény.

Balaton, levendula... Mindig vágytam arra a vidékre!
Nos az idén is megrendezik :
X. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek, 2014. június 16-22.

A részletes program: itt
További érdekességekért kattints ide
Ez is onnan való:
"Lippai János 1664-ben kiadott "Posoni kert" című művében így sorolja a levendula jótékony hatásait:"
"... hanem főmosni való lugnak és ferdőnek igen jó, mert megerősíti  ...az embernek lankadt agyagvelejét, a főfájást is elüzi, sőt minden hideg nyavalyáját annak elveszti, ugymint a szédelgést, gutaütést, álmos betegséget, görcsöt, reszketést, contractuát és bénaságot. A hideg gyomrot megmelegíti, a szeleket elszéleszti, a vizelletet kiüzi, megnyitja a megrekedt máját és lépit embhernek. Mindezek a nyavalyák ellen vegyen az ember spikinárd és levendula füvet virágjával együtt, főzze meg borban vagy vízben, és abból igyék egynéhány nap egymás után. Hasonló ereje vagyon az égett vizének (v. i. alkoholos párlatának) és olajának, aki ezen a vizen felül lebeg, kinek legerősebb szaga van. Ha ezen füveket ecetben megfőzik, avagy olajukat a fájó fogon tartják, elveszi a fájdalmat. Ha abból csinált égett borból, aki elvesztette szavát, a szájába veszen egy keveset, megjön a szava. A szivdobogást is elveszi, ha fahéjat és szegfüvet tesznek hozzá s ugy élnek vele."


Végül jöjjön a saját termés levendulában és szappanban:


2 megjegyzés:

diprirodnisapuni írta...

Pozdrav iz Srbije! Fantastičan blog i fantastični sapuni!

madrien írta...

Thank you dear Lyndon Ilic! Pozdrav iz Hungary!

Megjegyzés küldése