Gyógynövényes, kecsketejes szappan

2012. szeptember 11., kedd


Elég sok baj van a szappanok illatával, legalább is én még mindig határozatlan vagyok ez ügyben. Nekem az igazi natúr szappan, az úgymond illatmentes, szóval nem vágyom arra, hogy bármilyen "csodás" illata legyen, megelégszem a szappanban lévő anyagokkal. Egyébként is a kecsketejes szappannak, ( különösen "frissen" felvágva) valami csodás illata van, -rájárok szagolgatni.
De nagyon sokan megkívánják, hogy egy szappan illatos legyen, tipikus, ahogy felvesznek egy szappant, azonnal dugják az orruk alá. Persze ezzel nincs is baj, csak amikor olyan kérések vannak, hogy gyöngyvirág, meg orgona, meg hasonlók.....Hát jó lenne mindenkit felvilágosítani, hogy természetes gyöngyvirág illatot ne nagyon keressen.
Ha valaki nem akar megalkudni, akkor nyilván csak természetes illóolajat használ,     ( bocs mindenkitől aki használ illatolajat, a legtöbb kipróbált, anti-allergén, csak én nem szeretem őket) de aki készített már szappant, az tudja, milyen nehéz így határozott illatú szappant csinálni, mert nagyon sok illóolaj kell hozzá.
Ekkor meg, az ismert mondás szerint, többe kerül a leves mint a hús, merthogy ezek az illóolajok roppant drágák.
Szóval az ember lavíroz az illatos, meg az "illattalan" szappanok között.
Ennek is megvan a tudománya, mivel vannak olyan illóolajok, amik elég jól megtartják az illatukat, és tartósabbá teszik a velük együtt használtakat is. (nálam most kísérleti fázisban vannak)
No, de ennyi elmélkedés után kíváncsi voltam, hogy az erős illatú gyógynövények frissen használva, hogyan tartják az illatukat?
A végeredmény egy nagyon finom, enyhe illatú szappan, az én ízlésemnek tökéletesen megfelel, sőt kifejezetten imádom az illatát, pedig ugye nincs benne semmilyen plusz illat.
Ha az embernek van egy kiskertje, bőven elég egy tő bazsalikom, zsálya, kakukkfű, cickafark, menta( ami egyébként is mindenfelé elszaporodik) és remek alapanyag a szappanba. Is. Meg persze a konyhába is.


És a szappan, tele friss, illatos növényekkel.
A szappan alatt lévő törölköző a már említett örökség, csak most látható a hímzése is.
( szomorú, hogy ezek a szépségek lassan elvesznek ebben a fene modern világban)


Összetevők: elszappanosított kókusz- olíva- pálma-, kukoricacsíra olaj, friss gyógy- és fűszernövények, kecsketej

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése