Kecsketejes kamillás szappan

2011. július 28., csütörtök

A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. (http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Kamilla_orvosi_szekfu?id=55)
Belső használatáról nem írok, szerintem mindenki ismeri. Velem legalább is sok kamillateát próbáltak gyerekkoromban megitatni, több kevesebb sikerrel.( én mindenesetre úúúútálom az ízét)
Szóval ebben a szappanban van még szőlőmagolaj, mogyoróolaj, olívaolaj, kakaóvaj, és ricinus és kókuszolaj.
Sok szappanban ennél jóval kevesebb fajta anyag van (nyilván úgy olcsóbb az előállítása) de én azt gondolom, hogy csak egy jó termék hozza vissza a vevőket.
Néhány szó a felhasznált olajokról:
Szőlőmagolaj: a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására. Az antioxidáns hatása 18,4-szer nagyobb mint a C-vitaminnak.Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.
A mogyoróolaj  mindenféle bőrtípust táplál. Erősíti és feszesebbé teszi a bőrt, segít fenntartani jó állapotát, valamint a rugalmasságát. A hajszálereket is erősíti. Az arcápolásra használt olajokhoz adagolva elősegíti a sejtregenerálódást.
A kakaóvaj hidratálja, táplálja és feszesíti a bőrt, csökkenti a finom ráncokat.
A kakaóvaj polifenolokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök kialakulását, és nyugtatják az irritált bőrt. Gyakran javasolják ekcémás bőr kezelésére is. A kakaóvaj csökkenti a terhességi csíkok kialakulását és rugalmasan tartja a bőrt.
Kecsketej: minden szappanhoz használok kecsketejet legalább 35 százalékban, mivel a legjobb bőrtápláló anyagok egyike. A tej tartalmaz több mint 70-féle könnyen felszívódó telítetlen zsírsavat és Q10 koenzimet. Alacsony olvadáspontja miatt könnyen felszívódik a bőr mélyebb rétegeiben, növelve a bőr rugalmasságát, simaságát, finom selymességét. A kecsketej szappan nyomán nem válik a bőr szárazzá és irritáltá. Sőt a meglévő bőrirritációk is elmúlnak. Természetesen tiszta és puha marad tőle a bőr. Minden bőrtípusnak megfelelő, de a leglátványosabb változást száraz, irritált, ekcémás bőrnél érhetjük el.
A szappanokba kizárólag 100%-os illóolajat használok, már ha használok. Sokan jelezték, hogy szívesen veszik az illóolaj nélküli szappanokat is, mert esetleg irritációt okozhat. Nos ebbe a szappanba sem tettem semmilyen illóolajat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése