Cifrázzuk, vagy ne cifrázzuk?

2012. augusztus 7., kedd

Amikor elkezdtem szappanokat készíteni, többféle dolog is hajtott. Szerettem volna valami olyan "kézi" terméket csinálni, ami hasznos, szép, és örömet okoz a készítése. Azóta sok mindent megtapasztaltam, sok nehézséget leküzdöttem. Ami nekem a mai napig furcsa, hogy a legtöbb vásárló úgy érzi, hogy az az igazán jó szappan, ami "ronda" formátlan, rusztikus, olyan, mintha 80 éves öreg nénik így-úgy összeöntögették volna.
( bocsánat minden öreg nénitől, nem az ő tapasztalatukat vonnám kétségbe)
Szóval a "szép" "dizájnos" szappan mögött, sejtenek valami turpisságot. Azért olyan szép, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy csupa vacak összetevője van?
Persze van benne azért igazság, mert a "bolti" szappanok többsége így akar kiríni a többi közül-színes-de még milyen színes- illatos- mindenféle szintetikus csoda, ami 50 méterről is remekül érződik.
De most nem is erről akarok írni.
Annyi szépséget lehet csinálni természetes színezőkkel, természetes illatokkal. Ezek a szappanok nem csak a testnek jók, hanem a szemnek is.
Nehéz meggyőzni az embereket, hiszen annyi hazugság árad a médiából, a reklámokból, hogy mindenki teljesen hitetlenné vált, ami tulajdonképpen nem is csoda.
(mostanában láttam egy érdekes riportot, amelyikben a következő szlogen igazságának jártak utána: Érezni fogod a különbséget!- hát a riporter mondjuk nem érezte, de hát ehhez bátorság kell- mi az hogy te inkább hiszel saját magadnak, mint a reklámnak?!)
Na jól elkanyarodtam!
Szóval szerintem mindenkinek kialakul egy stílusa, ha elég sokáig foglakozik valamivel. Van akinek örömet okoz mindenféle klassz összetevőt felhasználni, aztán egyszerűen beleönteni egy formába- nyilván ő nem tulajdonít nagyobb jelentőséget egy szappannak, mint ami, mosakodni kell vele, méregmentesen, gyógynövényesen, kellemesen. Csodás szappanokat készítenek így is, nagyon szeretem ezt a rusztikusságot, valami ősi, békebeli hangulatuk van.
Én viszont, valami oknál fogva nem tudok úgy szappant csinálni, hogy ne cifrázzam, mintázzam, színezzem, stb..
Persze az összetevők továbbra is kiválóak, de annyira élvezem, kitalálni milyen színű, mintájú. formájú....stb.
Ennek aztán sokszor az az eredménye, hogy nem  nagyon hiszik el sokan, hogy ez ettől még ugyanolyan jó, mint rusztikus társai. Néhány fénykép a "cifrázásaimról". Magukat a szappanokat hamarosan bővebben is bemutatom.
Paradicsomos kecsketejes, Holt-tengeri iszappal
 Kecsketejes-vörös agyaggalSelymes csokoládé, kecsketejjelSárgarépa, rózsaszín agyag, kecsketej


Még mielőtt valaki megbántódna- egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, csak más.

2 megjegyzés:

judwil írta...

Gratulálok! Az én szappanjaimnál még az a Nr.1-eskérdés, hogy ezekkel fürdeni is lehet?-D)))

Adrien írta...

Szia Judwil!
Pontosan!
Velem is sokszor előfordult, hogy megkérdezték, ezekkel mit lehet csinálni?
Olyankor az ember szépen mosolyog, és elmondja, hogy ez szappan, és mint olyan, általában fürdeni szoktak vele!
Szép napot, jó szappanozást: Adrien

Megjegyzés küldése