Uborkás, aktív szenes kecsketej szappan

2012. szeptember 10., hétfő



Az uborka nemcsak belsőleg hat, hanem külsőnket is egészségessé, széppé teszi.

Kevés kalóriát és sok biológiailag fontos anyagot tartalmaz. Különösen magas a víztartalma (96%), emellett gazdag káliumban, kálciumban, foszforban, vasban és vitaminokban (A, B1, B2, B6, C).

Az uborka héjában sok E-vitamin is felhalmozódik, ami véd a szabadgyökök káros hatásával szemben. Kiemelkedően magas az uborka szilicium tartalma is. Védi a bőrt, a hajat és a kötőszöveteket. Magjai növényi olajakat tartalmaznak.

Fontos biológiailag aktív összetevője az erepszin nevű fehérjebontó enzim is, amelynek antibiotikus és béltisztító hatása is van. ( na azért nem kell megenni a szappant!)

Az uborka kedvező élettani hatásai: serkenti a vese és a belek tevékenységét, salaktalanítja a szervezetet.
A kutatók nemrég egy, a hasnyálmirigyet tehermentesítő enzimet is találtak az uborkában, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

Az uborka levét a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek (nyugtató, bőrpuhító, tisztító hatású) alapanyagaként használják. Az uborkatej és a reszelt uborka kiváló bőrtisztító, bőrápoló. Nemcsak szépítőszernek használják, de gyógyítani is lehet vele. Az uborkalé vagy uborkapép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhcsípésre is. Ha napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel, mert az uborkában gyulladáscsökkentő anyagok is vannak.


Az orvosi szenet több szappanban is használtam, és ahogy már írtam,  Ázsiában  ősidők óta használják a bőr tisztítására és méregtelenítésére,  mélyen tisztítja a pórusokat.
Érdekes dolgok olvashatóak az orvosi szénről a következő linken:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=44576&n=noble&blog_cim=Akt%EDv%20sz%E9n

A szappan alsó részébe került az aktív szén, a felsőbe pedig a kecsketej kb. 1/3-át frissen préselt uborkalé helyettesíti.
Valószínűleg a színe halványodni fog.
( hogyan kellene igazán szép, erős zöld színt csinálni??? :-( ... már annyi mindent próbáltam- spirulina, csalán, zsálya, bazsalikom... mégse marad széép zöld.... Legközelebb jön a spenót-bár annak milyen hatása van a bőrre?- ennek még utána kell nézni)

felvágás után


Számomra is hihetetlen, de az a kézzel szőtt törölköző, amin a szappan van, a déd nagymamám keze munkája.
Anyukám őrizgette gondosan.



Összetevők: elszappanosított kókusz-, olíva-, pálma-, szőlőmag olaj, sheavaj. aktív szén, uborkalé
Illat: copaiva balzsam, eukaliptusz, citrom illóolajok


Nagyon élvezem, amikor kitárul a világ!!
Az illóolajok nagy része, most Indiából érkezik.
Ez az illóolaj- a copaiva balzsam-, tulajdonképpen fabalzsam, eddig ismeretlen volt előttem, de kiderült, hogy remek gyulladáscsökkentő.( főleg nyálkahártyák esetén). Egyébként füstös, fás illata van, amit a citrom remekül ellensúlyoz.

1 megjegyzés:

SoapJam írta...

One of my favorite ingredients is charcoal too. Love your soaps!

Megjegyzés küldése