Lila zebra

2012. július 10., kedd

Nem egy új állatfajról fogok írni! A címben egy levendulás kecsketejes szappan van mókásan elnevezve. Mostanában nagy hatást tettek rám különböző távol-keleti szappankészítők, főleg taiwani oldalakon vannak gyönyörű szappanok. Hasonló mintájú szappanokkal ott találkoztam, persze én is kipróbáltam.
Nos a fényképezés még nem az erősségem, de talán így is élvezhető.A szappanminta technikája nagyon könnyű, a forma közepére öntjük a szappanmasszát kis adagokban, sorba véve a színeket, egymásra öntve, mindig a forma közepére. Az elterülő szappan ilyen formában látszik vágás után.
Nagyon jó játék!!!
Néhány szó a levenduláról:


"A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a levendula erős illatával magyarázták.
Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje bőven és nagy mennyiségben szívott magába levendulaolajat, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Az ókori görög, római és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az akkori fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet kipárlással nyernek. Virágként leszedve és csokorba kötve, vagy virágpárnát készítve rengeteg mindenre felhasználható."
(http://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Levendula_gyogyhatasa_-_felhasznalasa.html)


Tihanyban az idén is megrendezték a Levendula Fesztivált (június 23-24.)
Ilyenkor persze minden a levenduláról szól.


Otthon is ültethetünk belőle, igénytelen, és gyönyörű.


És még egyszer a szappan, szépen sorban.

Összetevők: olívaolaj, pálmaolaj, kókuszolaj, ricinusolaj, kakaóvaj, napraforgóolaj, méhviasz, kecsketej

Illat: levendula

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése