Körömvirág

2013. augusztus 16., péntek

Az egyik legösszetettebb gyógyhatású növény a körömvirág

Körömvirág –  Calendulae flos

Hatásai

gyulladáscsökkentő
antimikrobiális, baktérium- és vírusellenes
hámosító, sebgyógyulást segítő
immunstimuláns

Az egyik legösszetettebb gyógyhatású növény a körömvirág

Betegségek, amelyekre ajánlott

Bőr és nyálkahártyák
nehezen gyógyuló sebek
fekélyek
felfekvések
kelések
zúzódások
műtéti sebek
égések, forrázások

Emésztőrendszer

- szájüreg
nyálkahártyák gyulladásai

Légzőszervi

torok-, nyálkahártyagyulladások

Mozgásszervi

– csontok
csonttörések, repedések, ficamok utókezelése

Érrendszer
visszeres és aranyeres panaszok

Felhasználás



Belsőleg

Belsőleges alkalmazását ma már nem ajánlják. Hagyományosan az emésztőrendszer nyálkahártyagyulladásai, fekélyei esetén használták. Fontos tudni, hogy ezekben az esetekben csakis kiegészítő kezelésként jöhet szóba, és inkább csak tea formájában, mert az alkoholos kivonat tovább irritálhatja a nyálkahártyát.
A tea elkészítése: 1-2 teáskanálnyi drogot 1/4 liter forró vízzel leöntünk, tíz percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2-3 csészényi.

Külsőleg
tea (forrázat)
tinktúra
olaj
kenőcs, krém

Felhasználási módok
borogatás
lemosás
bedörzsölés

A frissen elkészített forrázattal szennyezett sebeket tisztíthatunk, vagy borogatást készíthetünk belőle bőrproblémáknál és csontrendszeri panaszoknál. A tinktúrákat külsőleges használatnál 3-5-szörösére hígítsuk fel! Körömvirágolajat vásárolhatunk, vagy magunk is készíthetünk, ennek módját lásd itt. Körömvirágkrémet szintén vásárolhatunk készen – ehhez az általános tanácsokat lásd itt. Kenőcsünket, krémünket házilag is elkészíthetjük, ha kenőcsalapba friss vagy szárított körömvirágot, vagy körömvirágolajat teszünk.

Körömvirágkrém

Ez a krém vizet is tartalmaz, ezért a tisztán zsíros alapú kenőcsökkel szemben könnyebben és mélyebbre képes beszívódni a bőrbe. Így a hatóanyagokat is jobban bejuttatja a szervezetbe, ugyanakkor a használata is kényelmesebb, mert nem hagy ragacsos, fénylő réteget maga után.

Hozzávalók:
16 g méhviasz (link)
75 g gyapjúviasz (link) (vizes lanolint (link) ne használjunk)
120 g rózsavíz (ha ez nincs, tiszta, patikai desztillált víz is megfelel)
150 g körömvirágolaj vagy 5 g körömvirág

Elkészítés:

Egy tégelyben olvasszuk fel a méhviaszt és a gyapjúviaszt forró vízfürdő fölött. Miután áttetsző, aranysárga folyadékká áll össze, hagyjuk egy kicsit kihűlni (körülbelül 40 C-ra). Közben egy kicsit melegítsük fel a körömvirágolajat, majd adjuk hozzá a viaszhoz. Keverjük, amíg egynemű folyadékot nem kapunk. Végül óvatosan, cseppenként adagoljuk hozzá a rózsavizet vagy desztillált vizet, folyamatos keverés mellett, hogy a krém ne csomósodjon be.

Ha friss vagy szárított körömvirágot használunk, a kenőcsalap felmelegítése után adjuk hozzá ezeket, majd néhány napig lefedve hagyjuk állni, amíg az egész át nem veszi a virág sárga színét. Ezután ismét melegítsük fel, és finom lyukú szita vagy vászon segítségével szűrjük le. A rózsavizet vagy vizet ekkor adagolhatjuk hozzá.

(A recept Gabriele Bickel: A fűszernövények titkai (Sziget kiadó, 2002) című könyvének 75. oldalán található recept átdolgozása)

Főbb hatóanyagok

triterpének: triterpenoidok és triterpén alkoholok (5-15%)
flavonoidok (0,5-1%)
illóolaj (0,2%)
nyálka – poliszacharidok (15%)
karotinoidok
szterolok
Calendula officinalis - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-024.jpg
A körömvirág gyógyereje több vegyület hatásából tevődik össze. Legfontosabb, gyulladáscsökkentő hatása a triterpéneknek, a poliszacharidoknak, és a flavonoidoknak köszönhető. Antimikrobiális hatásáért az illóolaj felel.(Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/tartalom/koromvirag)

Körömvirágos, kecsketejes szappan



Összetevők: elszappanosított olíva- pálma- kókusz-, szőlőmag olaj, sheavaj, kecsketej
Illatmentes

2 megjegyzés:

SoapJam írta...

I love it! So beautifully natural looking!

madrien írta...

Dear Soapjam!

Thank you so mutch!

Megjegyzés küldése