Fürjtojásos szappan

2013. augusztus 27., kedd


A múltkor egy vásárban voltunk, ahol egy nagyon kedves fiatalember jött oda hozzám, aki elmondta, hogy fürjek tenyésztésével foglalkozik.Szeretné a fürjtojásokat kozmetikumokban viszont látni, és olyan hévvel beszélt arról, hogy milyen csodálatos is a fürjtojás, hogy engem is magával ragadt a lelkesedése.
Utána néztem  mire is jó a fürjtojás ( nem mintha nem hittem volna neki), és valóban!!
A kozmetikában bőrfiatalító, feszesítő, ránctalanító, regeneráló hatása miatt használják!
Ismeretlen fogalom a szalmonella, mert a fürjtojás és a fürj húsa nem tartalmaz szalmonellát. A japán fürj fogyasztásának egészségügyi kockázata nulla. 
Ha ilyen csodás, akkor a szappanokban is kifejti a hatását.
Kicsit bővebben:
"A fürjtojást a benne lévő természetes vegyületek miatt az európai kozmetikai ipar a drága krémek, arc pakolások és samponok készítésére használja. A fürjtojás kozmetikai célú alkalmazása akkor a legeredményesebb, ha belsőleg (méregtelenítés, vitamin és nyomelem pótlás érdekében) és külsőleg, pakolásként is egyszerre alkalmazzuk. A bőr megfiatalodik, eltűnnek a különböző bőrhibák. A méregtelenítő hatásnak köszönhetően a májfoltok elhalványodnak, és rendszeres fogyasztással eltűnnek. Megszűnik a haj töredezése, a természetesnél nagyobb mértékű hajhullás, a haj fényesebb, erősebb, selymesebb lesz. Hajnövekedést serkentő hatása van. A tojássárgája oldja a zsírt, viszont nem irritál, táplálja a fejbőrt. Dörzsöljünk egy vagy két tojássárgáját a hajunkba, legfőképpen a tövéhez, hagyjuk rajta 15 percet, majd mossuk le meleg vízzel. A második mosást végezzük higított samponnal. Erősíti, körmöket. Megszünteti a fogínyvérzést. Hatásos a zsíros arcbőr kezelésére az egy tojássárgájából és egy teáskanálnyi friss citromléből készített, negyedóráig alkalmazott arcpakolás. Száraz bőr kezelésére az egy tojássárgájából és két evőkanál mézből készített, negyedóráig alkalmazott arcpakolás. Jó bőrregeneráló, bőrnyugtató szer a tojásfehérje. Hidegtől, széltől kiszáradt, kivörösödött kézbőrbe dörzsöljünk fürjtojás fehérjét, 10-15 perc után mossuk le"( forrás )
Szóval úgy döntöttem, kipróbálom.
látod, milyen érdekesen gyönyörű türkisz kék a tojás belső héja?
És végül a szappan a szokásos kecsketejjel. A tojásokat (sárgája fehérje együtt) akkor adtam a szappanhoz, amikor egy kicsit már pudingosodott. A felét egy kis sárgarépalével színeztem, mégiscsak legyen már a színe is hasonló a tojáséhoz.
Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

How interesting to use quail eggs in your milk soap! It sounds like it is going to be an amazing soap! I have only tried once using organic chicken egg paired with beer. My husband and I really liked it. -Silvia

KissyStar írta...

Örülök, hogy rátaláltam erre a bejegyzésre - pár hete kezdtünk el mi is fürjtojást fogyasztani, szappanban viszont még nem próbáltam. Viszont itt a tavasz, jön a húsvét... :) Szóval remek ötlet-indító. A szappan csodásan néz ki, biztosan jó is volt használni.

Bodzás Vendégház írta...

Most találtam erre a bejegyzésre, s fürjtartóként és szappankészítőként épp a fürjtojásos szappan megvalósításába szeretnék kezdeni. Ezért kérdezném meg, hogy mi volt a tapasztalat a fürjtojással? Színre, szagra, állagra. Én is a trace állapotban tervezném a tojás hozzáadását, gondolván, hogy talán kevésbé roncsolódnak az értékes anyagai. Viszont vajon milyen lesz a szappan tartóssága? Talán maradt olyan szappanod, ami megérte a pár hónapot, hogy véleményt mondhass róla. Érdemes vele kísérletezni?

Megjegyzés küldése